Spitalul Municipal "Dr. Gheorghe Marinescu" Tarnaveni
www.spitaltarnaveni.ro
Despre Noi Istoric Consiliul de Administrație Galerie Foto Acreditari

Orasul Tarnaveni poate fi considerat printre cele mai vechi asezari din bazinul raului Tirnava Mica. Situat la incrucisarea drumurilor romane care duceau de la Potaissa (Turda) spre asezarile din valea Muresului identificate la Lechinta, Cipau, Cristesti si de acestea prin Iernut, la Tarnaveni, spre Medias, Bratei, Sighisoara, unde existau alte asezari romane: iar pe de alta parte a drumului care trecea de la Apullum (Alba Iulia), prin Blaj, spre castrul de la Sarateni, asezarea de la Tarnaveni se impunea ca o halta necesara, de o noapte, dupa un mars de o zi în pasul cailor, in conditiile epocii. Primele izvoare scrise cu privire la istoricul localitatii Târnaveni dateaza de la începutul veacului al XIII-lea. In perioada evului mediu, localitatea Tarnaveni s-a dezvoltat ca o asezare de tip rurala, in limitele impuse de proprietarii feudali, care si-au extins domeniile si asupra satelor din împrejurimi, transformand in iobagi obstiile libere taranesti de la Bozias, Adamus, Cornesti.

In decursul secolului al XVI-lea domeniul de la Tarnaveni se va faramita, ca urmare a luptei politice dintre marea nobilime si puterea centrala, care bazandu-se pe sprijinul micii nobilimi a acordat acesteia titluri nobiliare, privilegii si numeroase mosii. Cu acest prilej, în Tarnaveni, la sfarsitul secolului al XVI-lea se intalnesc circa cinci familii nobile, iar localitatea este regasita in documentele vremii sub denumirea de ''opidum'' (targ).

Multa vreme localitatea va ramane asezare specific rurala, asigurandu-si existenta in mare din produse agricole.

Din anul 1610 pana in 1712, localitatea Tarnaveni devine sediul permanent al comitatului Tirnava, unde aveau loc intrunirile nobililor, in cadrul carora se dezbateau problemele politice si administrative care hotarau soarta populatiei.

In 1790, Tarnaveni devine capitala judetului Tirnava.

In 1872-73 s-a deschis in localitate prima scoala de stat, cu limba de predare maghiara, dar în cadrul careia isi

insusesc cunostintele si un numar mare de romani din satele limitrofe. În 1888 se construieste si se deschide in Tarnaveni un gimnaziu de stat.

Prefectul numit la conducerea judetului în 1890, se arata interesat în procesul urbanizarii orasului.

In perioada 1890-1900 localitatea Tarnaveni va prospera din punct de vedere economic, luand din ce în ce mai mult aspectul unui orasel.

Una din constructiile de o inestimabila utilitate publica, cu o arhitectura in stil baroc care completeaza peisajul citadin al localitatii din aceasta perioada este Spitalul de stat judetean Tarnaveni, a carui edificare a început în anul 1896.

In primavara anului 1897 a fost terminat pavilionul central, compus din 24 de încaperi, supraetajat si cu un subsol spatios, necesar anexelor gospodaresti ale spitalului.


Stradania comitetului de initiativa a fost incununata cu succes prin inaugurarea la 11 aprilie 1898 a Spitalului Judetean Tarnaveni.

In procesul de dezvoltare si diversificare a asistentei medicale spitalicesti, se pot remarca trei etape distinctive:

aceea de înfiintare a Spitalului cu cele trei sectii: interne, chirurgie si apoi psihiatrie, etapa de diversificare a asistentei de specialitate între anii 1943-1951 si cea de-a treia etapa de extindere a spatiului de spitalizare.

O transformare radicala în existenta Spitalului a reprezentat-o unificarea acestuia cu Policlinica, realizata în 1951 sub numele de ''Spitalului Unificat Tarnaveni''.


In imbunatatirea asistentei sanitare pentru locuitorii orasului si a populatiei din imprejurimi, un rol important l-a îndeplinit noua cladire a Policlinicii data in folosinta in anul 1971, asigurandu-se o accesibilitate crescuta a populatiei la asistenta medicala de specialitate.

Competenta, etica profesionala, receptivitatea la nou, au fost principii de la care întreg personalul medical si auxiliar nu s-au abatut. Intransigenta si priceperea sefilor de sectie completata cu abnegatia celorlalti medici, cu atitudinea plina de profesionalism a cadrelor medii si a personalului auxiliar, au fost in masura sa canalizeze toate energiile spre acelasi scop benefic - asigurarea unei asistente medicale de buna calitate pentru toti bolnavii, pentru ridicarea prestigiului Spitalului ''Dr. Gheorghe Marinescu'' Tarnaveni.                                                           


copyright @2008 bts